top of page

Naaiatelier Zaterdag: meer doen met wat er al is



Bleiswijk - Julië van Burken (28) opende op 14 november haar circulaire naaiatelier aan de Edisonlaan 28a, boven Vollebregt Autoservice. Het is haar missie om hergebruik hip te maken, zoals ze zelf zegt. Om meer te doen met wat er al is. Door bijvoorbeeld bestaande kleding te vermaken of van gebruikte stoffen een nieuw kledingstuk te maken. Door de jaren heen zijn we dit verleerd. Julië wil laten zien hoe leuk het is om zelf iets te maken.

Marianne Karsemeijer - Naaien heeft ze van haar oma geleerd. Als klein meisje vond ze dat al heerlijk om te doen. Ze is opgeleid als muziekdocent maar ze haalt haar ontspanning uit het naaien. "Muziek maken doe ik voor mijn werk," zegt ze "maar iets maken met je handen geeft me veel voldoening". Ze had altijd al die droom over een plek waar je kan laten zien hoe leuk het is om iets te maken van iets bestaands. Een plek waar ze kan uitdragen dat het anders moet in de wereld, dat er te veel geproduceerd wordt en we gebruik moeten maken van wat er al is. Ze is begonnen met een Instagram pagina, waarop ze haar missie deelt. Ze naaide scrunchies (haarelastieken) van restjes stof en verkocht die via Instagram. Dit liep zo goed dat ze zelfs iemand in dienst had waar ze samen twee dagen in de week scrunchies mee maakte, naast haar eigenlijke baan. Daar kwamen fannypacks (heuptasjes) bij en nu heeft ze uiteindelijk een eigen plek in haar gezellige naaiatelier. Elke maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur en woensdagmiddag van 12.30 tot 14.30 uur geeft ze hier naailes. Ze heeft plaats voor vier leerlingen per les. Een les van ruim twee uur kost € 25,- waarbij het gebruik van de machines en fournituren zijn inbegrepen.

Inspiratie Haar inspiratie haalt ze van Instagram en Pinterest, maar ook van mensen op straat. "Als ik in de stad loop en ik zie mensen met een leuke outfit dan krijg ik daar altijd inspiratie van. Ik maak dan vaak snel een schets en daarna het patroon." Patroontekenen heeft ze zichzelf aangeleerd door heel veel met patronen te werken. "Op een gegeven moment snap je de logica van een patroon," zegt ze. Daarnaast heeft haar werk bij het duurzame label Felie in Amsterdam ook een goede zet gegeven in haar ontwikkeling. Met name voor een professionele afwerking van kledingstukken. Julië wil met haar atelier een statement maken tegen de fast fashion. "Ik wil mensen niet het gevoel geven dat iets moet, maar als je het kan en je hebt de tijd dan is zelf maken een eerste stap naar een duurzamer wereld, bovendien is het veel goedkoper."

Vertrouwen Julië is zich ervan bewust dat niet iedereen € 25,- kan missen voor de naailes. "Ik kijk dan ook naar iemands persoonlijke situatie. Ik geef studentenkorting en als iemand geen budget heeft voor bijvoorbeeld het bekleden van een stoel, dan vraag ik wat die persoon kan missen en dan ga ik daarmee akkoord. Aan de andere kant komen er dan weer dingen naar mij toe, mensen die me weten te vinden met nieuwe stoffen en spullen en mensen die wel de vraagprijs kunnen betalen. Jij betaalt wat jij het waard vindt en ik vertrouw dat er voor me gezorgd wordt. Zo wil ik meer van elkaars talenten profiteren en het minder om geld laten draaien." Haar uiteindelijke doel is een 100% circulaire kledingkast. Voor meer informatie kijk op: www.vandaagiszaterdag.nl .

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page